Cum să obții 100.000 euro nerambursabili pentru a deschide o pizzerie

deschide-o-pizzerie

          Deschide o Pizzerie! Dacă ești pasionat de pizza, dar totuși nu dispui de resursele financiare care să îți permită a deschide o pizzerie. Te invit să citești rândurile mai jos pentru a afla cum poți accesa o finanțare europeană nerambursabilă de până la 100.000 euro și astfel să poți deschide o pizzerie, de ce nu.

          Indiferent dacă dorești a deschide o pizzerie în mediul urban sau rural în rândurile de mai jos îți expun pas cu pas care sunt etapele pe care trebuie să le urmezi. Felul în care te poți înscrie, modalitatea prin care ai voie să cheltui banii nerambursabili pentru a deschide o pizzerie.

          Pentru mulți dintre cei care doresc a deschide o pizzerie principalul obstacol este lipsa finanțării. Guvernul României prin intermediul Ministerului Fondurilor Europene a lansat un program care se numește INNOTECH Student. Prin acest program tinerii înscriși la facultate sau la colegii pot solicita finanțare pentru a-și deschide afaceri.

          Multe persoane m-au întrebat “cum pot accesa 100.000 euro dacă nu sunt student, pentru a deschide o pizzerie?”. Răspunsul este simplu: te asociezi cu un student care depune planul de afacere pentru a deschide o pizzerie. Parteneriatul pe care îl veți face va fi unul solid, mai mult ca probabil unul de success: studentul are acces la finanțare, iar tu deții deja cunoștințele tehnice și experiența în domeniul HoReCa.

          Dacă consideri ca pentru a deschide o pizzerie nu deții competențele necesare pentru a realiza o pizza de top te poți înscrie la cursurile de pizza clasică organizate de către Asociația Pizzarilor Profesioniști din România sau să participi la masterclass-urile organizate.

CINE POATE SOLICITA FINANȚAREA?

Studenții nivel ISCED 5-7: pentru a fi eligibili trebuie să demonstrezi că la data intrării în operațiune (prima zi de curs de formare profesională în competențe antreprenoriale la care vei participa) ești înmatriculat cel puțin în anul 2 de studii nivel licență;
Doctoranzii în ciclul de studii universitare de doctorat;
Cursanții nivel ISCED 4, nivel de calificare 5 (colegiile organizate la nivelul instituțiilor de învățământ superior): pentru a fi eligibil trebuie să demonstrezi că la data înregistrării/intrării în operațiune (prima zi de curs de formare profesională în competențe antreprenoriale) ești înmatriculat cel puțin în anul 2 de studii

Cine te finanțează?

Uniunea Europeană: 85% și Guvernul României: 15% prin intermediul unor operatori de grant (entități ale economiei sociale, rețele, uniuni, federații din sectorul economiei sociale; furnizori de formare profesională autorizați publici și privați, furnizori de servicii de ocupare acreditați publici și privați, furnizori de servicii sociale, organizații sindicale și organizații patronale, asociații profesionale, camere de comerț și industrie, ONG-uri; autorități publice centrale sau locale, exclusiv în calitate de parteneri) aleși în urma unui concurs național.
Lista operatorilor de grant se va publica pe website-ul Ministerului Fondurilor Europene în cursul lunii mai 2021.
Denumire program: POCU 2014-2020
Denumire linie: Innotech Student
Axa prioritară: 6 „Educaţie şi competenţe”
Obiectiv specific: 6.13 „Creșterea numărului absolvenților de învățământ terțiar universitar și non universitar care își găsesc un loc de muncă urmare a accesului la activități de învățare la un potențial loc de muncă / cercetare/ inovare, cu accent pe sectoarele economice cu potențial competitiv identificate conform SNC şi domeniile de specializare inteligentă conform SNCDI”.

deschide-o-pizzerie

sursa imaginii: ADR Vest

Cât este valoarea finanțării?

Finanțarea este 100 % nerambursabilă, cu praguri valorice după cum urmează:

până în 40.000 de euro, cu obligația de a crea minim 2 locuri de muncă
40.000 – 60.000 de euro, cu obligația de a crea minim 3 locuri de muncă
60.000 – 80.000 de euro, cu obligația de a crea minim 4 locuri de muncă
80.000 – 100.000 de euro, cu obligația de a crea minim 5 locuri de muncă

Unde poți deschide o pizzerie?

sediul social: urban / rural
punct de lucru: urban / rural
regiunile de dezvoltare: Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Vest, Nord-Vest, Centru, București-Ilfov

Cât durează implementarea?

Implementarea afacerii: 18 luni
Sustenabilitatea afacerii: 6 luni, cu obligația menținerii locurilor de muncă
Post sustenabilitate: 36 luni, nu se înstrăinează echipamentele
ATENȚIE: se interzice în perioada de implementare și sustenabilitate aducerea societății în stare de insolvență/ faliment cu sancțiunea restituirii ajutorului nerambursabil

Care sunt pașii spre pizzeria ta de succes?

Pasul 1: ministerul Fondurilor Europene publică lista entităților finanțatoare
Pasul 2: te înscri la un operator de grant în calitate de persoană fizică
Pasul 3: participi la un program de formare profesională și îl finalizezi cu obținerea certificatului
Pasul 4: participi la un concurs de planuri de afacere organizat de operatorul de grant
Pasul 5: participi la sesiuni de consultanță și întreprinderi simulate cu operatorul tău de grant
Pasul 6: înființezi firma conform CAEN-ului principal cu care ai aplicat
Pasul 7: semnezi contractul de finanțare cu operatorul de grant
Pasul 8: implementezi timp de 18 luni planul tău de afacere: autorizezi activitatea, faci achiziții, angajezi salariații, generezi plus valoare
Pasul 9: asiguri sustenabilitatea afacerii minim 6 luni: menții persoanele angajate și activitatea firmei și nu înstrăinezi bunurile.
Pasul 10: asiguri post sustenabilitatea: după cele 24 de luni nu înstrăinezi bunurile timp de încă 36 de luni.

Cum primesc banii?

Ajutorul nerambursabil se va putea acorda în 2 tranșe persoanelor care au finalizat programul de formare profesională și au un plan de afacere declarat câștigător, după cum urmează:
tranșa 1: maximum 75% din valoarea ajutorului de minimis, așa cum a fost acesta aprobat pe baza planului de afaceri și prevăzut în contractul de subvenție încheiat;
tranșa 2: diferența până la valoarea totală a ajutorului de minimis, după ce beneficiarul ajutorului de minimis face dovada că a ocupat locurile de muncă minime asumate prin planul de afaceri.

Pe ce pot cheltuii banii nerambursabili?

  1. Salarii pentru echipa pizzeriei
  2. Contribuții aferente salariilor
  3. Chirie
  4. Servicii de contabilitate
  5. Servicii de marketing, promovare
  6. Materii prime pentru pizza
  7. Achiziție de echipamente
  8. Achiziție de autovehicule necesare pentru pizzerie
  9. Alte servicii: SSM/PSI

Se restituie finanțarea?

Finanțarea se restituie în special în următoarele situații, dacă:

  1. nu înființezi și menții pentru minim 24 luni
  2. nu renunți la statul de administrator sau acționar majoritar în altă întreprindere la momentul semnării contractului de finanțare
  3. nu autorizezi activitatea la sediul social și punctul de lucru
  4. nu angajezi persoanele asumate prin planul de afacere
  5. nu cheltui corect și transparent bugetului nerambursabil
  6. introduci în termen de 24 luni firma în faliment / insolvență, exceptând cauzele de forță majoră specificate în contractul de finanțare
  7. înstrăinezi bunurile (inclusiv închiriere)
Folosim cookie-uri pentru a va asigura ca va oferim cea mai buna experienta pe site-ul nostru web. Daca continuati sa utilizati acest site, vom presupune ca acceptati cookie-urile.